Къща за гости
"Надежда"-Цоневски,
гр. Априлци

местоположение

Град Априлци се намира в Северна България, в близост до град Троян. Градът е административен център на община Априлци и е процъфтяващ планински курорт, радващ се на постоянен туристически интерес. Вижте на картата

възможности за туризъм в априлци

В град Априлци ще откриете нови и модерни хотели, къщи за гости, гостоприемни ресторанти и кокетни кафенета, дискотеки и басейни. Ако сте любители на различните видове екстремен туризъм, тук има идеални условия за алпинизъм, риболов, зимни спортове и всичко, което ще ви достави удоволствие.

еко пътека

В нашия град вие ще имате възможност да практикувате пешеходен туризъм, конна езда и планинско колоездене.

За любителите на пешеходния туризъм, гр. Априлци предлага пет живописни екопътеки - екстремна, конна и пешеходни. Те ще разкрият пред очите ви прочутия водопад Видимско пръскало, околностите на хижа "Плевен", връх "Ботев" и още куп изненади.

конна-езда

Ако предпочитате разходките сред природата с кон, може да се възползвате от уроците по конна езда в конна база "Riding Base Balkan", гр. Априлци, както и да осъществите преходи, недостъпни за превозно средство. Оборудването, с което базата разполага, е предназначено за уестърн езда, като е едно от най-новите в тази област. Тук работят дипломирани инструктори, които са специализирали уестърн езда извън границите на България.

колоездене

Част от маршрутите за туризъм в околностите на гр. Априлци са подходящи за практикуване на планинско колоездене. Теренът е разнообразен и естествено предразположен към занимания с коло туризъм. Разходката между китните планински селца и квартали, през извитите планински пътеки, ще разкрие пред очите ви уникални гледки и нови, неподозирани срещи с природата.

Забележителностите, които може да посетите в град Априлци:

църква Св. Георги Победоносец

Един от символите на града е храмът "Св. Георги Победоносец", издигнат в памет на жертвите, загинали в Априлското въстание. Постройка впечатлява с мащабната си конструкция, майсторските стенописи и големите каменни кръстове на върха. Вечер храмът изглежда внушително, осветен от многобройни лампи.

манастир „Св. Троица”

В близост до Априлци се намира девическият манастир "Св. Троица", който е пряко свързан с Арилското въстание. Тук са се шили дрехи, а по време на сраженията се е приготвяла храна и се е пекъл хляб за въстаниците. Тук често идвал Апостолът на свободата Васил Левски, който посветил в делото си част от послушничките. С разгрома на въстанието, манастирът бил разрушен, а монахините – убити. Посетете манастира, за да видите костницата в двора с постоянно горящото кандило над нея и за да пийнете глътка от ледената планинска вода, извираща от каменната чешма.

резерват Старо Стефаново

На 3 км от града, в посока Ловеч, се намира архитектурният резерват Старо Стефаново, където автентичният облик на къщите от XIX е задължителен за всички нови собственици. Тук са съхранени над 100 паметника на културата от началото и средата на XIX в., сред които главната черква, 1300 - годишното дърво цер, църквата "Рождество Пресвета Богородица" от 1864, селската чешма от 1830 и Поповото мостче от 1824.

Априлци – едно райско място за вашата почивка - очакваме Ви!